POPIS USKUTOČNENÉHO TESTU

Cieľom testu bolo zistiť rozdiel v UV odolnosti sublimačnej a tzv. RESIN potlače.

Dva stany Octa OPTIMA 3x3m s celoplošne potlačenými strechami boli vybrané ako testovacie vzorky. Strešné plachty týchto stanov boli vyrobené z impregnovanej polyesterovej látky o gramáži približne 200g/m2, čo je náš štandardný výrobný materiál.

Strecha jedného stanu bola potlačená štandardnou sublimačnou technológiou, strecha druhého stanu modernou RESIN tlačovou technológiou.

V dobe od 8.6. do 8.9.2021 boli tieto stany neustále vystavené vonkajším poveternostným podmienkam vr. prirodzeného UV žiarenia. Zmeny v sýtosti farieb boli každých 30 dní kontrolované a porovnávané s identickými vzorkami nevystavenými spomenutým poveternostným podmienkam a UV žiareniu.

Výsledkom popísaného testu bolo zistenie, že po 90 dňoch bol sledovaný parameter „Delta E“ u dominantnej čiernej farby na hodnote 26,3 bodu pri sublimačnej potlači a na hodnote 3,5 bodu u RESIN potlače (v porovnaní so vzorkami nevystavenými poveternostným podmienkam a UV žiareniu.

Dosiahnuté hodnoty parametra „Delta E“ popisujú zmeny v sýtosti farieb nasledujúcim spôsobom:
0.0 –1.0 bodu | nerozoznateľný rozdiel ( na úrovni chyby merania)
1.0 – 2.0 bodu | ľudia s vysokou farebnou citlivosťou postrehnú rozdiel
2.0 – 3.0 bodu | jasne rozoznateľný farebný rozdiel
3.0 – 6.0 bodu | rozdiel prijateľný v procese digitálnej potlače
6.0 – a viac bodov | výrazný a na prvý pohľad zrejmý rozdiel farieb

Na základe vyššie uvedených výsledkov doporučuje spoločnosť MITKO svojim zákazníkom zvoliť tlačovú technológiu RESIN hlavne v prípadoch, ak budú výrobky ako reklamné slnečníky, stany a pod. vystavené permanentnému a silnému UV žiareniu (napr. počas celej letnej sezóny v rekreačných zariadeniach).

SUBLIMAČNÁ POTLAČ






RESIN POTLAČ







Bol tento článok užitočný?

Ohodnoťte ho pomocou hviezd.

Priemerné hodnotenie: 5/5. Počet hodnotení: 1